Vad händer om man dör utomlands?

Om det mot förmodan skulle inträffa en olycka och den du reser med skulle avlida ska du kontakta ambassaden. Ambassaden kommer att hjälpa dig med alla handlingar som behövs för att dödsfallet ska registreras i Sverige. Skatteverket kommer sedan att ordna med intyg för begravning.

Innan du och/eller familjen sätter igång med att planera begravningen måste kroppens identitet fastställas och det kommer utrikesdepartementet hjälpa till med. De kommer sedan lämna instruktioner för hur de ska ordna med transporten av kroppen till myndigheten i landet ni befinner er i.

Att transportera hem kroppen

Innan kroppen kan transporteras hem till Sverige måste den identifieras och dödsorsaken måste fastställas. Ifall det finns en misstanke om brott är det landet som ordnar med polisutredning och obduktion av kroppen. Under tiden som utredningen pågår kommer myndigheten av beslagta den avlidnes pass och andra tillhörigheter.

Om det inte finns någon brottsmisstanke så får du ta hjälp utav utrikesdepartementet för att skicka hem kroppen. De flesta har idag en försäkring, men det första du måste göra är att kolla upp om det finns en sådan, annars kan det bli en mycket dyr historia. Har du ingen försärking kan du få hjälp av ud, men det är mycket sällan de kan hjälpa dig fullt ut.

Det finns dock en del olika hjälporganisationer som kan hjälpa dig med att frakta hem kroppen, detta är inget som man kan göra själv.

Lokal begravning

Skulle det inte finnas något sätt att få hem kroppen på kan ambassaden ordna en lokalbegravning. Att frakta hem en kista kostar ca 100,000 kr och en hemtransport av en una kostar ungefär lika mycket som en vanlig flygbiljett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *