Underbara dagar på Zanzibar, del 3

Zanzibar är en unik och alldeles extraordinär ö på många sätt och vis. Det är utan tvekan en alldeles fantastiskt härlig ö för att sola och bada, och njuta av den vackra naturen. Faktum är dock att Zanzibar har så mycket mer att erbjuda än så. Zanzibar är en alldeles unik och extraordinär ö – och inte minst sett till landets fascinerande historia, kulturer och religioner. Zanzibar tillhör Tanzania men har eget självstyre med eget parlament, konstitution, regering och president. Zanzibar är beläget i Zanzibararkipelagen i Indiska Oceanen och omfattar ön Zanzibar, Pemba och ett ett par mindre småöar. 

Kryddön Zanzibar med Stone Town

En av de i särklass mest unika och fascinerande aspekterna av Zanzibar är utan tvekan den demografiska uppdelningen och den således kulturella och religiösa uppdelningen. Något som man utan tvekan kommer få uppleva under resor till Zanzibar. På Zanzibar bor shiamuslimer och sunnimuslimer, hinduer, jainer och sikher, katoliker, även en stark representation av anglikanska kyrkan och olika pingstkyrkor. Trots den stora majoriteten muslimer på Zanzibar är närmare 80% afrikaner, och de muslimska invånarna är ofta av osmanskt ursprung. Zanzibar benämns oftast som Kryddön, och den mer eller mindre officiella huvudstaden som Stone Town. Utan tvekan är Stone Town en plats som förtjänar ett besök under en resa till Zanzibar. En av stadens höjdpunkter är de kända kryddmarknaderna som gör landet värt sitt smeknamn, livfulla och färgstarka marknader likt få andra. Här skriker försäljarna från hörn till hörn men minerna och stämningen är alltid glada.

Flygresan med de små öarna man såg

Som ni redan vet så har allt roligt ett slut, och likväl har även en Zanzibar resa ett slut när det är dags att åka hem igen till vardagsliv och allt vad det innebär. Att sätta sig på flygplanet hem från Zanzibar är däremot inte lika motvilligt, åtminstone inte för den som inte är flygrädd. Resor Zanzibar avslutas nämligen ofta med en flygtur till Tanzanias fastland, och inte med vilket plan som helst utan med ett litet plan. Planet flyger nära marken och bjuder på hisnande vyer över turkosa hav och vackra små sandöar. Jag vill varmt tacka Afro-Caribbean för denna resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *